perjantai 31. lokakuuta 2014

Pasta kurpitsakastikkeella ja mustapapupihvit


Kurpitsan vallankumous jatkuu... ja tämä on oivallinen ruoka Halloween-kemuihin!

 Kurpitsapasta:

- iso kurpitsan puolikas (n. 400gr)
- oliiviöljyä
- tuorepastaa (*tai munaton kuivapasta vegaani-versioon) 
- n. 3-4dl pastan keitinvettä
- mustapippuria, suolaa

1. Puolita iso kurpitsa (esim. Hokkaido), kuori ja poista siemenet. Aseta kurpitsan puolikas uunipellille, sivele se kauttaaltaan oliiviöljyllä ja pistele haarukalla. Paahda uunissa 200 asteessa n. 30min. 

2. Keitä tuorepasta ohjeen mukaan runsaasti suolatussa keitinvedessä. Pastan pitää olla 'al dente' - eli älä ylikeitä! 

3. Rouhi hieman mustapippuria ja suolaa paahtuneen kurpitsan päälle ja pilko kurpitsa hieman pienimmiksi paloiksi soseutusta varten. Lisää kurpitsan sekaan n. 3-4dl pastan keitinvettä (tai keitä vesi erikseen esim. vedenkeittimellä) ja soseuta tasaiseksi. Yhdistä soseutettu kurpitsa ja pasta keskenään.


Vegaaniset mustapapupihvit  (4 kappaletta):

- n. 170gr valmiita mustapapuja
- 1rkl maissitärkkelystä
- 1rkl oliiviöljyä
- 1rkl kuorimattomia seesaminsiemeniä
- 2 valkosipulinkynttä
- 1tl korianterijauhetta
- 1 kuivattu chili-palko (tai tuoretta chiliä)
- mustapippuria, suolaa

1. Huuhtele valmiit mustapavut mahdollisesta suola/säilytysliemestä. Murskaa pavut survimella - massan ei tarvitse olla tasaista, vaan "sattumia" saa jäädä.

2. Lisää murskattujen papujen joukkoon ruokalusikallinen maissitärkkelystä ja oliiviöljyä, sekä murskatut valkosipulinkynnet, sekoita.

3. Murskaa kuivattu chili-palko pieneksi, lisää se ja muut loput mausteet massan sekaan ja sekoita tasaisesti. Laita taikina jääkaappiin hetkeksi kylmettymään (n. 30min tai siksi aikaa kun paahdat kurpitsaa edellisen ohjeen mukaan).

4. Muotoile taikinasta paksuhkoja pihvejä ja ruskista pannulla kuumassa öljyssä molemmin puolin. Tarjoile esimerkiksi kurpitsapastan kanssa edellisen ohjeen mukaan!







* Tuorepasta on useimmiten tehty kananmunaan ja valitettavasti valmis, munaton tuorepasta on joko ilmeisesti sula mahdottomuus tai kiven alla. Näin ollen, jos haluat pastasta vegaanisen, tee se munattomaan kuivapastaan. Keitä myös kuivapasta 'al dente', eli keitä hieman vähemmän aikaa mitä varsinaisessa ohjeessa lukee. Ihanne tietysti on itsetehty pasta ja netistä löytyykin lukemattomia ohjeita kuinka tehdä itse vegaaninen, munaton tuorepasta.